Deváťáci v divadle


naposledy s Dvojkou

26. dubna se naši deváťáci - naposledy jako žáci základní školy – vypravili do Ostravy, aby zhlédli komorní divadelní představení v Divadle loutek. Malý prostor alternativní scény ještě podpořil naléhavost tématu hry, hry o smrti, naději a smyslu života podle stejnojmenné světoznámé novely Erica-Emmanuela Schmidtta, jednoho ze současných a nejpřekládanějších francouzsky píšících spisovatelů.

Hra Oskar a růžová paní byla hrou dvou herců, kteří hráli dvě hlavní postavy příběhu, desetiletého onkologicky nemocného a umírajícího Oskara a jeho ošetřovatelku. Ani divadelní scéna nedoznala změn, vše se odehrávalo v kulisách nemocničního pokoje. Ačkoli Oskarovi zbývalo dvanáct dní života, dokázal je s pomocí své ošetřovatelky prožít tak, jak někteří nedokážou prožít celý život.

Naši deváťáci si v průběhu děje měli možnost uvědomovat, jak křehká je hranice mezi životem a smrtí, jak důležité je mít s lidmi kolem sebe láskyplné a vyjasněné vztahy, jakou sílu dává člověku víra a naděje, ale také humor.

Přejeme našim deváťákům, aby jim návštěvy různorodých divadelních představení během celé dosavadní školní docházky ukázaly cestu ke kvalitnímu trávení volného času a ke kultuře vůbec.