Den Země


2. stupeň - Každý, kam chce...

Letošní oslava Dne Země padla na středu 24. dubna. Žáci 2. stupně si tradičně mohli dva týdny předem vybrat, na jaký výlet či exkurzi vyrazí. Nabídka byla jako vždy pestrá. Posuďte sami:

EXKURZE DO MARLENKY

Na exkurzi do Marlenky se všichni přihlášení žáci těšili už dlouho dopředu. Mezi pokyny o exkurzi zaznělo, že jako jediní si nemáme brát svačinu a máme snídat něco „nesladkého“. V Marlence nás čekala prezentace historie firmy a produktů Marlenka, projekce dokumentárního filmu doprovázená výkladem, prohlídka výroby medových dortů, a dokonce ochutnávka výrobků Marlenka. Kdo chtěl, mohl si na závěr naší exkurze nakoupit výrobky Marlenka. S plnými bříšky a nabiti novými dojmy a poznatky jsme se vydali pěšky na zpáteční cestu.

VÝŠLAP NA LYSOU HORU - Náročné, ale plné zážitků!

Skupina těch nejodvážnějších z celého druhého stupně se vydala na náročný výstup na meteorologickou stanici na Lysé hoře. Cesta autobusem probíhala nečekaně hladce a po posledních instrukcích jsme se vydali vzhůru za cílem. A protože nejsme žádná "béčka", šli jsme nejkratší cestou - a to přímo! Se vzrůstající nadmořskou výškou se začaly objevovat zbytky sněhu a ti, co měli síly dost, toho využili ke koulování. Byli ale i takoví, kteří si sáhli na dno svých sil a sníh - nesníh, sváděli tvrdý boj sami se sebou. Čím více jsme se blížili k vrcholu, sílil vítr a houstla mlha. Proto někteří otužilci, pouze v mikinách, spěchali rychle do tepla restaurace. Během cesty se chlapci ze 7. A zachovali velice ekologicky a nalezené prázdné plechovky donesli až na vrchol, kde před zraky pedagogů je vyhodili do koše. Následovala exkurze v náročných klimatických podmínkách a za neustálého drkotání zubů žáků. Trochu jsme ji museli zkrátit, jinak by někteří museli čekat až do dalšího dne na sluníčko, aby roztáli. Ale zato byl celý vrchol náš a nikde ani živáčka. Cesta zpátky sice zpočátku klouzala, ale rychle se oteplovalo, a konečně začali roztávat i ti nejzmrzlejší. K vlaku jsme se sotva dovlekli - na pokraji sil, celí od bláta a neschopni se už ani zvednout.

Všichni byli úžasní, pro mnohé to byla premiéra, nikomu se nic nestalo a snad se sejdeme zase na dalším horském dobrodružství příští rok: Lysá hora nebo Praděd?

GEOCACHING NA ČELADNÉ

Skupina 22 žáků se vydala na Geocaching. Vlakem jsme se zavezli na Čeladnou, kde jsme šli najít sérii kešek. Během hledání jsme v určitých částech viděli výhled na široké okolí. Většina žáků měla připravené mobilní telefony s keškami a sami zdárně hledali určené kešky. Celou sérii se nám podařilo najít. Jednalo se o 10 kešek.

DOLNÍ OBLAST VÍTKOVIC

Skupina 22 žáků se rozhodla strávit Den Země v naučném centru v Dolních Vítkovicích. Hravou formou načerpali zajímavosti vědy a techniky prostřednictvím čtyř světů - Dětského světa, Světa vědy a objevů, Světa civilizace a Světa přírody. Tento program byl zahájen přírodopisným dokumentem formou 3D promítání.

ZOO OSTRAVA

Autobus dopravil všech 45 členů naší posádky až k bráně ostravské zoo. V rámci rozchodu se každý rozběhl směrem, kterým chtěl, a protože se stánky s jídlem také postupně otevíraly, všichni si přišli na své. Výlet utekl jako voda a už jsme vystupovali ve Frýdku. Spokojení a příjemně unavení jsme se rozešli každý po svém.