Kozy domácí


přijely za dětmi do školní družiny

V úterý 15. 6. za dětmi do školní družiny přijely z velké dálky tři cvičené kozy – Jůlinka, Elenka a Reginka. Během první hodiny zážitkového programu se děti dozvěděly spoustu zajímavostí o kozách. Díky názorné ukázce viděly, že kozám chutná ovoce, zelenina, větvičky modřínu, listy, tráva, bršlice, ovesné vločky, a dokonce nepohrdly ani kouskem papíru. Co kozám naopak nechutná, jsou mléčné produkty a maso. Kozy jsou totiž býložravci. Dále se děti dozvěděly, že kozy umí výborně skákat a vyskočí dokonce i na auto, dožijí se v průměru 13 let, jsou to sudokopytníci, zda má koza rohy nebo ne, je dáno čistě geneticky, a že na zadních nohách vydrží koza stát a okusovat větvičky stromů klidně hodinu.

Jelikož kozy velice často jí a pijí, také se často vyprazdňují. A věřte nebo ne, tento „kousek“ slavil u dětí jednoznačně největší úspěch ????.

Všechny kozy byly velmi šikovné a ukázaly nám kozí tanečky, podlézání mezi nohami, proskakování obručí, mečení na povel, podávání kopýtek a cvičení při básničkách s pohybem. Vždy byly odměněny dobrým jídlem a velkým potleskem dětí, u kterých tato čísla slavila nemalý úspěch.

Na konci zážitkové části viděly děti ukázku dojení. Mohly si lahev s mlékem osahat a zjistily, že je mléko teplé stejně jako tělesná teplota kozy. Dojení je pro kozy velice důležité a naprosto nezbytné. Děti byly šikovné a perfektně odpovídaly na otázku, co vše se dá z mléka vyrobit – vyjmenovaly sýr, jogurt, máslo, tvaroh, zmrzlinu, smetanu, šlehačku a kefír.

Do vzdělávací i zážitkové části byly děti zapojovány velice aktivně, a to odpovídáním na otázky, asistencí při cvičení koz, nebo při zadávání různých povelů.

Po těchto dvou částech následovala část interaktivní, na kterou se děti těšily asi nejvíce. První následovala krátká instruktáž, během které byly děti poučeny o tom, jak se ke kozám chovat, jak k nim přistupovat a co dělat, když koza prudce zatáhne. Poté si již děti mohly kozy pohladit a pomazlit se s nimi. Ve skupinkách po pěti si děti vzaly kozy na vodítko a prošly se s nimi po zahradě školy, nabídly jim něco k snědku, nebo jim zadaly povel „dej kopýtko“ a koza jim podala svou nožku.

Počasí se nám vydařilo, po celou dobu krásně svítilo sluníčko. Dětem se celý program velice líbil. Máme za sebou opravdu nádhernou akci ke konci školního roku.