Den Země


2. stupeň

Celý 2. stupeň naší školy uspořádal na pátek 22. dubna velkou oslavu Dne Země. Rozdělili jsme se na šest skupinek a vydali jsme se do ZOO, Marlenky, U6, Frýdku, na Prašivou a na Lysou horu. Počasí se nám vydařilo a všichni jsme si tento den užili!

ZOO Ostrava

První skupinka druhostupňáků se vydala do ZOO Ostrava. Žáci byli fascinováni nejen všemi zvířaty, ale také přátelskými pávy, kteří je doprovázeli během prohlídky celé ZOO. Největší zábavou byl interaktivní areál s volným výběhem pro kozy, také morčata a možnost využití dřevěného hřiště plného překážek. Nikomu z nás se nechtělo spěchat zpět, a tak jsme si zpestřili zpáteční jízdu k autobusu výletním vláčkem. Končili jsme s příslibem: ,,Příští rok opáčko!"

Vylušti šifru a najdi poklad!

Naše skupinka žáků 2. stupně se rozhodla oslavit tento významný den toulkami po Frýdku a hledáním písmen a číslic na sochách a budovách města. Cestou jsme se ale také dozvěděli spoustu informací o našem městě, např. kdy a jak vznikl název města, jaká socha je na frýdeckém náměstí, kdo byla Maryčka Magdonova nebo kde bydleli předci Leoše Janáčka. Nalezená písmena jsme pomocí šifrovacího kolečka převedli na tajný vzkaz. Za vyluštění čekal pro luštitele sladký poklad a voňavý buřtík. 

Exkurze do Marlenky

Víte, jak Marlenka získala svůj název? Kdo a kdy založil tuto firmu? Kolik zaměstnanců měla na počátku a kolik jich má nyní? Jakých úspěchů dosáhla? Odpovědi na tyto otázky, a řadu dalších, jsme se dověděli díky poutavému výkladu a videoprojekci hned v úvodní části naší exkurze. Ochutnali jsme medové dorty, dortíky, rolády a kuličky vyrobené podle staroarménské rodinné receptury. Nakonec jsme zhlédli unikátní výrobní linku a samotnou výrobu marlenkových dobrot.

U6

Zatímco někteří oslavovali Den Země v přírodě, naše kroky vedly do U6 - Malého světa techniky v Dolní oblasti Vítkovic. Po příjemné procházce z vlakového nádraží se před námi objevilo monumentální panorama dochovaných staveb železáren, které se zrcadlily ve skleněné ploše moderní stavby Velkého světa techniky. A co jsme dělali uvnitř U6? Čerpali vodu pomocí žentouru, obsluhovali ponorku, jeli na motorce, řídili autobus, kuli železo, soustružili dřevo, tkali plátno, přehazovali výhybky na kolejích a vlastní silou jsme se vytahovali nahoru pomocí kladkostroje. 

Lysá hora

Skupina největších odvážlivců se sportovním duchem se vydala za dobrodružstvím na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Počasí bylo předem zamluvené, děti byly poučené o veškerých nástrahách hor, takže už jen stačilo se tam vyškrábat. Hned při prvních metrech bylo patrné, že fyzická kondice všech účastníků je na vyšší úrovni, než jsme my vyučující předpokládali. Po dvouhodinovém výstupu s minimem přestávek jsme se dočkali vytouženého cíle. Za úžasný výkon si všichni na vrcholu zasloužili sladkou odměnu a vytoužené posezení v restauraci. Radost, z pořád ještě dostatečné sněhové pokrývky, byla tak veliká, že se na vrcholu strhla pořádná „koulovačka“, která pokračovala po cestě zpět až do míst, kde sníh zcela zmizel. Pro nás dospělé byl největší odměnou pohled na zasněžené Tatry a hlavně to, že počet žáků při příjezdu se shodoval s počtem žáků při odjezdu a kromě jednoho ošetřeného puchýře nebylo nutné „fušovat“ lékařům do řemesla. Všichni zúčastnění si zaslouží velký dík za disciplínu a chování a přírodě děkujeme za vysněné počasí.

Výšlap na Prašivou

Poslední skupinka žáků se rozhodla oslavit tento den také v přírodě. Vydali se vlakem do Dobratic pod Prašivou a odtud na vrchol Prašivá. Čekalo jich celkem dvanáct kilometrů. Počasí přálo, nálada byla perfektní a občerstvení v cíli úžasné. Už teď se těší na příští výšlap.