Studentské simulované zastupitelstvo


Deváťáci diskutují se zastupiteli

Naši deváťáci se přihlásili do dvoudenního projektu Státní simulované zastupitelstvo, pořádaného Agorou CE z programu Evropské unie ve spolupráci s Magistrátem města FM. Hlavním cílem projektu byla myšlenka aktivního zapojení mladých lidí do dění svého města.

První den probíhal v multifunkčním sále Národního domu. Zástupci tří přihlášených škol se společně s lektory zabývali formou interaktivního workshopu otázkami komunální politiky, orgány města, kdo je kdo v komunální politice, co by ve městě změnili a co naopak se jim líbí. Zopakovali si principy demokracie, zamýšleli se, jak se mohou konkrétně zapojit do dění města.

Druhý den se všichni sešli v zasedací místnosti zastupitelstva na Magistrátě. Rozdělili se do fiktivních politických stran a spolu se zastupiteli města zpracovávali vlastní návrhy a dotazy, připravovali se na simulované jednání zastupitelstva. Všem se práce moc dařila, bylo vidět, že naši deváťáci si workshop se zastupiteli užívali, měli připravené konkrétní dotazy, návrhy, argumentace k chodu města. Zastupitelé města jim vycházeli vstříc, ochotně naslouchali, poradili, doplnili, vysvětlili. Někteří poskytli i rozhovor do médií. V druhé části dne si pak všichni vyzkoušeli, jak probíhá jednání zastupitelstva. Museli zvládnout nejen obsluhovat hlasovací zařízení, ale poté se přihlásili pronést přede všemi návrh za svoji fiktivní politickou stranu, obhájit ho, argumentovat, jak lze návrh konkrétně uvést do praxe, jaké výdaje to bude obnášet.

Akce se moc povedla, simulované zastupitele chválili ti skuteční, všichni si odnesli nejen upomínkové předměty našeho města na tento nevšední zážitek, ale i vědomí, že se můžou i v tomto věku aktivně zapojit do dění ve městě. Poděkování patří primátorovi města za hezké přivítání a všem zúčastněným zastupitelům i lektorům za čas, který mladé generaci našeho města věnovali.