POKOS


7. - 9. ročník

Ve středu 28. února se na naší Dvojce objevilo šest vojáků z Krajského vojenského velitelství, kteří v rámci POKOSu (Příprava občanů k obraně státu) seznámili v průběhu celého dopoledne žáky 7. - 9. ročníků nejen s teoretickými informacemi, ale především praktickými ukázkami všeho, co do povolání vojáka patří.

Nejprve žáci se zaujetím vnímali výklad a prezentaci pana důstojníka, který poutavou formou vyprávěl o povolání vojáka u nás, o ozbrojených silách, ochraně státu či zahraničních misích, tázal se žáků na některé otázky a především kluci se zápalem odpovídali. Na další část dopoledne byli žáci rozděleni do 5 skupin, jež v pravidelných intervalech rotovaly tělocvičnou, šatnami a spojovací chodbou a prakticky si mohli vyzkoušet některé střípky ze života vojáka.

Stanoviště: 

  • Základy přežití
  • Chemická příprava
  • Výstroj a výzbroj AČR + zahraniční vojenské operace
  • Zdravotní příprava
  • Střelba na terč

Vojáci se s námi rozloučili v nástupu. Pochvala patří všem žákům, kteří si před vojenskými autoritami nedovolili nedávat pozor či projevit nezájem :-)

Celé dopoledne hodnotí učitelé i žáci jako velmi přínosné, poutavé a zábavné. Tato akce proběhla u nás poprvé a těšíme se, že za tři roky ji zopakujeme, aby i letošní šesťáci a další mladší spolužáci prožili to nezapomenutelné "vojenské" dopoledne. Úspěšné akci 3x zdar!