Den Země


2. stupeň

Frýdecká skládka - separace odpadu

Žáci se vydali na naučnou vycházku k prameni Hájek. Poté se přesunuli do nedaleké pobočky Frýdecké skládky v Lískovci, kde se seznámili s problematikou separace odpadu.

Ekologický program ve škole

V první části programu jsme vytvářeli ze starého nové, z plechovek a sklenic, provázků a dřívek, z pastelek a štětců nové předměty, třeba ozdobné dózy či hodiny. V druhé části dopoledne jsme zapojili hlavu a luštili jsme křížovky, osmisměrky a kvízy s ekologickou tematikou.

Farma Herot

Po příjezdu na farmu Herot v Pržnu druhostupňáky srdečně přivítaly tři místní kočky. Poté, co si obuli návleky na boty, aby si uchovali čistotu, se vydali prozkoumat moderní technologie v zemědělství. Na farmě byli fascinováni robotem, který se staral o dojení krav s pomocí počítačového řízení. Někteří si dokonce zakoupili čerstvé mléko z mlékomatu, aby si odnesli kousek z farmářského života. Tato akce nejenže přiblížila žákům vztah k životnímu prostředí, ale také je seznámila s inovativními technologiemi v zemědělství.

Frýdeckomístecká šifra

Jaký letopočet najdete na kašně na Zámeckém náměstí? Jaké slovo složíte z písmen a, k, o, u, p, r? Skupinka žáků se vydala do frýdeckých ulic, aby trochu potrápila svůj mozek a vyluštila šifru. Všem se to nakonec podařilo a za odměnu na ně čekala pizza.

Galerie Gong - Kyvadla

V Galerii Gong jsme se účastnili programu „Kyvadla“, jehož stěžejním bodem byla prezentace kyvadla architekta Josefa Pleskota. Seznámili jsme se s různými druhy kyvadel, která jsme také vyráběli a která jsme použili jako výtvarnou techniku. Na závěr jsme si vyhráli s exponáty ve Velkém světě techniky.

Lysá hora

Ti nejzdatnější a nejodvážnější se vydali na strastiplnou cestu na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd, Lysou horu. Předpověď nebyla zrovna příznivá, proto si všichni přibalili s sebou i teplé zimní oblečení. Po úvodní lehké asfaltové části jsme odbočili na zkratku přímo k vrcholu. Asi v polovině cesty nás chytla hustá chumelenice, která některé inspirovala ke zpěvu vánočních písní. Za neustálého sněžení jsme po dvou hodinách všichni vystoupali na vrchol. Pro některé to byla pěkná procházka, pro jiné životní výkon, který prý již nebudou opakovat! Za bezproblémový výstup byl každý odměněn klíčenkou s logem Lysé hory a útokem vzali místní restaurace. Na zpáteční cestě nám dokonce vykouklo i sluníčko, a proto jsme se rozhodli cestu si trošku prodloužit a jít přes nádherné beskydské louky s pasoucími se ovcemi. 

Prašivá

Žáci, kteří si netroufli na výšlap na Lysou horu, zvolili méně náročnou túru na Prašivou.

ČOV ve Sviadnově

Exkurze nám "nevoněla", ale rozhodně byla zajímavá. Čistírna odpadních vod ve Sviadnově čistí odpadní vodu z domácností ve Frýdku-Místku a přilehlých oblastí. Na vlastní oči jsme viděli, jak vypadá přitékající odpadní voda a jakými způsoby se následně čistí chemickými, fyzikálně-chemickými i biologickými metodami. Díky exkurzi jsme si uvědomili, jak důležité je pečovat o naše životní prostředí.